Trendspaning: AI och 5G avgörande för framtidens skogsnäring

Framför allt AI och 5G skapar betydande möjligheter för skogsnäringen – och detta redan nu. Det framgår i en ny trendspaningsrapport framtagen av Biometria Labs i samarbete med Forefront och Microsoft.

Biometria – en medlemsägd aktör inom svensk skogsnäring som genomför opartisk mätning av det virke som flödar mellan skog och industri – har tagit fram trendspaningsrapporten för att identifiera vilka framtida digitala tjänster det finns behov för inom skogsnäringen.

Trendspaningen lyfter framför allt fram AI och 5G som avgörande för framtidens skogsnäring. Automatisering, i synnerhet kopplat till virkesmätning, identifieras också som en viktig trend.

− Generellt går virkesmätning mot mer del- och helautomatiserat. Här ser vi att AI har en betydande roll. För såväl sågtimmer som massaved kan kvalitetsklassningen automatiseras och framåt ser vi hur 5G skapar stora möjligheter att fjärrstyra truckar för lossning och lastning, säger Tanja Keisu, chef för Biometria Labs i ett pressmeddelande och fortsätter;

− Branschen är allt annat än mossig. Det har hänt mycket de senaste tio åren, bara fjärrmätningen är ett stort digitaliseringsresultat när mätningen flyttats från industrin till centraler. Ett annat exempel på vad AI kan göra som många tittar på är det mot stående skog. Kartläggning av skador på skog och planering av skogsskötselåtgärder till exempel, det ger enorma fördelar både klimat- och teknikmässigt.

Ta del av trendspaningsrapporten i sin helhet här (pdf).

Bild: Biometria