Skogssektorn samlas för att diskutera AI och digitalisering i skogen

Med AI och digitalisering kommer stora möjligheter att öka precisionen inom skogsbruket och i förlängningen stärka ett hållbart brukande av skogen. Men vilka utmaningar står i vägen för en sådan utveckling? I slutet av augusti samlas aktörer med koppling till skogen för att diskutera vad som krävs för att ny teknik ska bidra till deras framtidsvisioner. Camilla Sandström, professor i statsvetenskap vid Umeå universitet, leder workshoppen som är starten på ett samverkansprojekt mellan Mistra Digital Forest och WASP-HS.

Camilla Sandström. Fotograf: Mattias Pettersson

Hej Camilla, varför en workshop på det här temat?
– AI och digitalisering skapar helt nya möjligheter till ett mer precisionsinriktat skogsbruk. Det innebär att vi mer effektivt kan bruka och bevara skogen för olika mål som till exempel klimatpåverkan, naturvård, rennäring och timmerproduktion.

– Samtidigt som metoder och tekniker utvecklas för fullt ser vi utmaningar för att digitaliseringen inom skogen ska ske på ett säkert, rättvist och etiskt sätt. Exempelvis skiljer sig den digitala kompetensen åt och vissa aktörer känner en skepsis och oro inför AI som minskar deras benägenhet att testa ny teknik. Genom att identifiera hinder och förutsättningar finns möjlighet att påverka utvecklingen.

Vilka aktörer deltar?
– Intressenter som på olika sätt är berörda och kan påverka utvecklingen. Vi har bjudit in skogssektorn i vid mening – däribland skogsföretag, rennäring, naturvård och friluftsliv – och flera AI-företag som specialiserat sig på skogsbruk eller naturvård. På så vis fångar vi upp olika perspektiv på frågan och kan kartlägga hur farhågor, digital kompetens och utbildningsbehov skiljer sig åt och vilken hänsyn som behöver tas. För att stärka hållbarheten i skogsbruket måste alla vara med på båten.

Vad händer sen i projektet?
– Workshopen kartlägger intressenternas olika framtidsvisioner för skogen, där visionerna tar avstamp i ett skogsbruk som har hög precision. Efter det gör vi en analys av vilka åtgärder som krävs för att nå den önskvärda framtiden och resultaten följer vi upp i samtal med varje intressentgrupp. Genom att besvara frågor som ”vad ska digitala lösningar bidra till?” och ”hur når vi dit?” får vi de underlag som behövs för att utbilda och på andra sätt möta intressenternas behov.

– Workshopen är också ett tillfälle att ta upp frågeställningar som inte hanteras inom skogen idag. Exempelvis finns ett behov av att dela data för att öka datakvalitén och dra full nytta av AI, det öppnar för diskussioner om integritet och säkerhet. Projektet ger oss kunskap om hur AI och digitalisering kan hjälpa till att göra viktiga avvägningar mellan produktion, miljö och sociala aspekter av skogsbruket.