”Skogsbrukets digitalisering är en lagsport”

Skogsstyrelsens generaldirektör Herman Sundqvist deltog på Mistra Digital Forests programkonferens i november. Vid en intervju på plats i Tekniska museets nya prisbelönta trähall i Stockholm reflekterar han kring morgondagens digitala skogsbruk.

Herman Sundqvist, GD Skogsstyrelsen. Fotograf: Johan Olsson

Vad har du för tankar om morgondagens digitaliserade skogsbruk?
– Vi är i början av en långtgående förändring som kommer att lyfta hela skogssektorn. Det finns otroligt mycket möjligheter, det visar inte minst forskningsprojekten inom Mistra Digital Forest. I framtidens digitala skogsbruk tror jag att vi kommer att se en vidareutveckling av de maskiner och stöd vi har idag men också innovationer som är resultatet av att vi tänker utanför boxen. Ta exempelvis de drönare som öppnar för att avverka skog från luften, det är en spännande tanke att kraftigt kunna minska förekomsten av körskador. För att stärka skogssektorns viktiga roll i samhällsutvecklingen gäller det att alla aktörer deltar i den här digitala förflyttningen.

Vilka utmaningar och möjligheter ser du längs vägen?
– Den största risken är att skogssektorn inte ser det här som en lagsport. Historiskt har vi varit bra på att samarbeta så där bor också möjligheterna, ett bra exempel på det är den nationella laserskanningen som finansieras av både myndigheter och näring. Lagsporten måste också utspelas mellan industriföretagen som har många gemensamma behov och behöver göra stora investeringar i digital infrastruktur. Skogsbruket är påpassat, det är tillsammans som sektorn bygger trovärdighet genom att vara transparent och visa på arbetet med hållbarhet.

Vilken roll spelar digitala verktyg för att balansera olika mål kopplade till skogens ekonomiska, ekologiska och sociala värden?
– Digitala verktyg är en förutsättning för att nå målen, mot ett hållbart svenskt skogsbruk. Historiskt har mycket fokus i skogsbruksplanerna legat på produktion och miljö, nu ska också perspektiv som klimatutsläpp, biologisk mångfald och sociala värden inkluderas. Med hjälp av digitala verktyg kan skogliga intressenter se på de här olika delarna tillsammans. Ny teknik gör det också möjligt att öka resurseffektiviteten i varje del av värdekedjan och upptäcka allt från fångstgropar till angrepp av granbarkborre.

Herman Sundqvist, GD Skogsstyrelsen, var huvudtalare på Mista Digital Forests program konferens i november 2024. Fotograf: Johan Olsson

Hur ser Skogsstyrelsen på framtidens behov av data?
– Behovet av färsk och högupplöst data är fortsatt centralt och där kan vi göra ännu bättre. Sveriges budget för den nationella laserskanningen är bara en femtedel av Finlands. Skogssektorn är beroende av data från annat håll, här har Skogsstyrelsen ett uppdrag att säkra en fungerande infrastruktur som möjliggör det utbytet. Vi ska vara en brygga mellan skogssektorn och det offentliga Sverige.

Hur ser du på öppna data utifrån ett säkerhetsperspektiv?
– Vi måste gasa på mot ökad digitalisering och samtidigt styra så att vi säkerställer hög datasäkerhet. Sverige ligger långt fram inom digitalisering men långt bak när det gäller datasäkerhet. Vi är ett samhälle med stor tillit till andra människor och till myndigheter men i den här omvälvande teknikutvecklingen måste säkerhetsperspektivet alltid vara närvarande. Det händer mycket på området och säkerhetstänkandet ökar men jag ser också att vi har en hel del tankearbete framför oss.