Populär älgvandring får fler att intressera sig för skogen

Den har fått pris som Årets Förnyare på TV-galan Kristallen och när gamingplattformen Twitch hyllade programmet väcktes ungdomarnas intresse. Nu är slow TV-succén Den stora älgvandringen tillbaka. Vi pratar med Göran Ericsson, programmets expert tillika professor i viltekologi vid SLU och ny ledamot i Mistra Digital Forests Industriella råd.

Den stora älgvandringen kombinerar tusenårig kunskap med ny digital teknik. Berätta!

Göran Ericsson

Göran Ericsson är professor vid SLU.

– Programmet filmar ett område vid Ångermanälven där många älgar passerar på sin väg till sommarens betesmarker. Älgar har vandrat där i tusentals år och ända sedan människan befolkade området efter istiden har hon grävt fångstgropar för att få mat och skinn. Med hjälp av digitala kartor ser vi var fångstgroparna finns.

Det är fascinerande information som vi samkör med data från älgar med gps-sändare. På så vis kan vi ringa in älgarnas ”T-centralen”. Alltså den plats där många passerar och som därför passar bra för att dokumentera älgvandringen.

Programmet lockar miljonpublik och uppmärksammas både i Sverige och internationellt. Kan vi ana ett nyväckt intresse för skogen?

– Jag tror det, och mycket beror nog på att vi gör skogen tillgänglig på ett nytt sätt när vi låter den flytta in i våra hem. Med det här formatet når vi målgrupper som vi på SLU sällan lyckas kommunicera med annars. Dels sänder SVT Play live dygnet runt men förra året kunde programmet också strömmas i gamingplattformen Twitch. Det gjorde att många ungdomar upptäckte oss och programmet har blivit en inkörsport till skogen i stort.

Vad betyder allmänhetens intresse för natur- och viltforskningen?

– Forskningen blir mer demokratisk när vi får reda på vad som faktiskt berör och intresserar människor och vi kan anpassa vår kommunikation efter det. Här har vi hittat en plattform som gör det lätt för alla som vill att komma med inspel, fråga och diskutera. På SLU lägger vi också mycket tid på att besvara tittarfrågor.

I januari blev du ledamot i Mistra Digital Forests Industriella råd. Kan den data som finns inom Mistra Digital Forest användas för att främja älgar och annat vilt?

– Ja, högupplöst data om skogen kan bidra till att bevara en så betydelsefull naturhändelse som älgvandringen. Genom att kombinera den med annan data får vi en rik bild av områdens terräng, markfuktighet och bestånd – allt det som i förlängningen hjälper oss att förbättra naturvården och bruka skogen med hänsyn till djurlivet. Tillsammans med gps-information om djurens rörelsemönster kan vi bygga upp moderna planeringsverktyg för produktion, naturvård och djurskydd.


Om Den stora älgvandringen

För fjärde året sänder SVT tittarsuccén Den stora älgvandringen i nära samarbete med Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU). Sändningen som livesänds dygnet runt skildrar skogen i stort och särskilt älgarnas vandring till sommarens betesmarker. Trettiotalet kameror och mikrofoner riggas upp i Ångermanländska Kullberg som är en knutpunkt i älgarnas tusenåriga vandringsled. Se sändningen på SVT Play den 22 april till 8 maj eller besök SLU Naturs Facebook.