Ny programansvarig från Mistra

Malin Lindgren tar över som programansvarig för Mistra Digital Forest från Mistras sida och blir därmed även ny som adjungerad ledamot i programmets styrelse.

På Mistra är Malin Lindgren en av fem programansvariga och ansvarar sedan tidigare för Mistra SafeChem, Mistra Sustainable Consumption och Mistra Environmental Communication. Dessutom är hon kommunikationsansvarig för Mistra.

Malin Lindgren, program- och kommunikationsansvarig på Mistra är själv skogsägare.

Hur känns det att bli ny programansvarig för Mistra Digital Forest?
– Det känns bra även om anledningen är mindre rolig (jag har tagit över programmet från en sjukskriven kollega). Mistra Digital Forest har en mer naturvetenskaplig inriktning än de program jag ansvarar för sen tidigare och det tycker jag är spännande. Det är också intressant att se att det finns möjlighet till samverkan mellan de olika programmen. Resultat både kring hållbar konsumtion och miljökommunikation tror jag kan komma till användning i detta program.

Vilken är din relation till skogen?
– Fram till 2018 bestod min personliga relation till skogen framför allt av fritid och naturupplevelser. Men 2018 köpte jag en mindre skogsfastighet på 45 ha så nu har jag fått läsa på en hel del om småskaligt skogsbruk. Jag är ännu novis men gör så gott jag kan. Min man har skog sedan länge och är mer erfaren. Tillsammans sådde vi ett hygge på 3 ha i somras. Alla rättar mig och säger ”ni planterade?” men nej, vi sådde. Än så länge ser det bra ut.

Hur ser du på framtidens skogsbruk?
– Jag ser att det finns en ökad efterfrågade produkter från skogen inom många sektorer i allt från bär till bränsle. Skogsbruket ser ut att ha möjlighet till ytterligare moderniseringar och utveckling, vilket ju inte minst det här programmet forskar om. Framtidens skogsbruk är för mig helt klart fyllt med massor av smarta digitala lösningar.

– Vad gäller det mer närliggande skogsbruket, det vill säga mitt eget, ser jag ett antal stormfällen som ska förädlas i det lilla kedjesågverk vi investerade i förra året.