Clas Engström tillträder som ny ledamot i Mistra Digital Forests Industriella råd

Clas Engström, utvecklingschef på Holmen Skog, har utsetts till ny ledamot i Mistra Digital Forest Industriella råd. Han har en gedigen erfarenhet av forskning och utveckling inom skogsindustrin och hoppas kunna bidra med en bred syn, kanske framför allt från andra teknikområden än det skogliga området.

Clas jobbar och bor i Örnsköldsvik. I botten är han ekonom men har tidigare jobbat mycket med forskning och utveckling inom skogsindustrin på bland annat SP Processum, Mittuniversitet, RISE och på ett konsultföretag som hette EuroFutures. Han tycker att det ska bli mycket intressant att bli en del av Industriella rådet då digitalisering är en central del av Holmen Skogs utveckling.

Clas Engström, utvecklingschef på Holmen Skog.

När det kommer till största utmaningen med digitalisering i det svenska skogsbruket lyfter Clas behovet av att hitta en balans mellan visionära utvecklingsidéer och praktiska lösningar.

– Vi behöver jobba på två fronter, dels med små steg i rätt riktning, samtidigt måste vi orka ta de visionära kliven i stora, komplexa system, säger han.

I sin nya position som ledamot i Industriella rådet hoppas han kunna bidra med en bred syn på forskning och utveckling, särskilt från andra teknikområden än det skogliga området.

När det gäller framtiden tror Clas att fortsatt automatisering på framför allt tjänstesidan är här ganska snart, inom exempelvis traktplanering, miljövård och skogsbruksplaner.

– I ett nästa steg tror jag att alltmer autonoma fordon står för dörren, tillägger han.

Vad har du för personlig relation till skogen?

– Jag har tillbringat mycket tid i skogen på jakt efter rödvita skärmar. Inget slår känslan av att spika en lurig sänka på en riktigt svår bergssluttning i kvällssolen!