AI-tjänster som ChatGPT öppnar nya dörrar till hur vi söker information och använder digitala verktyg till vardags och på jobbet. Dessutom kan AI-tjänsterna tränas till att bli specialister på olika områden och användas som assistenter, exempelvis i den skogliga planeringen. Nu får ett projekt stöd av Mistra Digital Forest för att kartlägga och testa AI-tjänsternas användbarhet i skogssektorn.
Utvecklingen inom det som kallas generativ AI är explosionsartad och många känner igen tekniken från ChatGPT och liknande verktyg där vi interagerar med AI-modellen och använder den som bollplank. Nu får ett projekt på Skogforsk medel från Mistra Digital Forests strategiska reserv för att ta reda på om den här sortens GPT-modeller kan användas som stöd i den skogliga planeringen.
– Generativ AI som ChatGPT fanns knappt på kartan när Mistra Digital Forest startade, nu är de här GPT-modellerna högaktuella och det är värdefullt att de vävs in i programmet. Tillsammans med skogsföretagen gör vi en kartläggning på området som är relevant för branschen som helhet och som förhoppningsvis driver kunskap om hur AI kan användas inom skogssektorn framåt, säger Maria Nordström, digitaliseringsledare på Skogforsk.
Stöd i komplexa beslut
I projektet ska GPT-modellen instrueras att använda sig av data som ger den fördjupade kunskaper, det kan exempelvis vara data i form av olika regelverk och instruktioner eller information från skogsföretags databaser.
Projektet kommer också att utforska olika funktionaliteter som att i text beskriva innehållet i en uppladdad bild. Förhoppningen är att projektet ska bana väg för AI-assistenter med specialistkunskaper som underlättar komplexa beslut kopplade till skogsskötsel och att bevaka naturvärden.
– Jag ser absolut att AI-assistenter kan vara användbara som specialister på policies, riktlinjer och andra dokument som beskriver hur vi som skogsägare uppnår våra mål för skogsbruket. Inom avverkningsplaneringen skulle AI kunna bistå vid dokumentationen av naturhänsyn, ett område med högt ställda och ökande krav, säger Johan Persson, planerings- och vägspecialist på Kopparfors som är företagspart i Mistra Digital Forest.
Johan Persson fortsätter:
– Det här är komplexa uppgifter som kräver stor kompetens. Kan AI underlätta och effektivisera delar av vårt arbete får vi mer tid över till att säkerställa att de mest avancerade besluten håller hög kvalitet.
Två prototyper lanseras
Projektet siktar på att lansera två prototyper till planeringsassistenter baserade på GPT-modeller som är tillgängliga för alla med ChatGPT:s betalabonnemang. Den ena assistenten kan klassificera skogstyp baserat på EU:s habitatdirektiv och de målbilder för god miljöhänsyn som Skogsstyrelsen och skogsbruket gemensamt har tagit fram. Den andra prototypen ska stötta vid planering av dikesrensning i skogsmark, kunskaper som på sikt också kan användas för att bedöma vilka områden som är lämpliga att återväta. Assistenterna kommer att utvärderas och vidareutvecklas i samarbete med skogssektorn.
– Genom att bygga kunskap om det här nya och visa på praktiska tillämpningar vill vi öppna för innovationer och idéer kring hur AI-assistenter kan underlätta den skogliga planeringen och öka hållbarheten i svenskt skogsbruk, säger Maria Nordström.